Varsinais-Suomen Yrityspalvelut
Autamme yrityksiä kasvamaan, kehittymään ja kansainvälistymään!
Yrityksen kehittämisavustus
Yrityksen kehittämisavustus on harkinnanvaraista valtionavustusta. Kehittämisavustuksen ehdoissa ja painotuksissa on tiettyjä eroja maakuntien välillä. Ajantasaiset alueiden rahoituslinjaukset löytyvät ELY-keskuksen verkkosivuilta.
Tältä sivulta löydät tietoa ELY:n yrityksen kehittämisavustuksesta Varsinais-Suomessa.
Kehittämisavustuksen EAKR-haut
Yrityksen kehittämisavustukseen käytetään pääosin EU-ohjelmavaroja. Rahoitus tulee siis osittain Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Tätä rahoitusta haetaan EURA2021-järjestelmän kautta.
Varsinais-Suomessa EAKR-ohjelmasta voidaan rahoittaa pk-yritysten kehittämis- ja investointihankkeita. Länsi-Suomen yritysrahoitusstrategia 2025 ja sen alueellinen linjaus on voimassa 1.4.2025 alkaen toistaiseksi.
Varsinais-Suomessa haettavissa ovat vuonna 2025 lähtökohtaisesti vain kehittämishankkeet. Rahoitus kohdistetaan alle 5 vuotta toimineille mikro- ja pienyrityksille.
Vuoden 2025 hakujaksojen alustava suunnitelma (muutokset ovat mahdollisia):
- 1. hakujakso 15.1.2025 - 28.3.2025
- 2. hakujakso 1.4.2025 - 30.5.2025
- 3. hakujakso 3.6.2025 - 29.8.2025
- 4. hakujakso 2.9.2025 - 15.11.2025
Hakujakson aikana saapuneet hakemukset otetaan käsittelyyn niiden saapumisjärjestyksessä arviointia ja lisätietopyyntöjä varten. Hakujakson päättymisen jälkeen järjestetään rahoituskokous, jossa kyseisen jakson aikana saapuneet hakemukset pisteytetään ja asetetaan etusijajärjestykseen. Päätökset lähetetään hakijoille rahoituskokouksen jälkeen.
Varsinais-Suomen rahoituslinjaukset (voimassa 1.4.2025 alkaen)
-
Kehittämishankkeiden linjaus
Varsinais-Suomessa EAKR-ohjelmasta voidaan rahoittaa mikro- ja pienyritysten innovatiivisia sekä perusliiketoiminnasta oleellisesti erottuvia kehittämishankkeita. Kohderyhmänä ovat erityisesti startup-yritykset sekä kansainvälistymistä suunnittelevat mikro- ja pienyritykset.
Rahoitus perustuu EAKR-ohjelman erityistavoitteeseen 1.3, jolla edistetään yritysten kasvu-, kansainvälistymis- ja innovointivalmiuksia. Rahoituksen kohteena ovat mikro- ja pienyritysten omien tuotteiden, palveluiden sekä tuotantomenetelmien kehittäminen ja kaupallistaminen. Hakemusten pisteytyksessä etusijalle nousevat hankkeet, joiden toimenpiteillä edistetään kansainvälistymis- ja vientivalmiuksia joko suoraan tai alihankintaverkostoissa. Varsinais-Suomessa EAKR-ohjelmasta rahoitetaan mikro- ja pienyritysten digitalisaatiota ja vähähiilistä taloutta merkittävästi edistäviä kehittämishankkeita. Rahoitusta kohdistetaan erityisesti yritysten tutkimus- ja innovointiprosesseihin sekä yhteistyöhön korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Painopisteinä ovat vähähiilinen talous sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen.
Rahoitus kohdistetaan alle viisi vuotta toimineiden mikro- ja pienyritysten hankkeisiin. Tukitaso kehittämistoimenpiteissä voi olla enintään 50 % hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävien kustannusten yläraja on enintään 100 000 euroa, jolloin avustus kehittämishankkeisiin voi olla enintään 50 000 euroa/hanke.
Rahoitettavien hankkeiden valinnassa huomioidaan Varsinais-Suomen maakuntastrategian älykkään erikoistumisen painopisteet, joita ovat sininen talous ja uudistuva teollisuus, innovatiiviset ruokaketjut sekä lääke- ja terveysteknologia.
Kehittämishankkeissa enimmäistukitaso on 50 % hankkeen kustannuksista. Kehittämiseen myönnettävä avustus on de minimis- ehtoista.
Rahoituslinjaus on voimassa toistaiseksi, ja siihen perustuvat päätökset tehdään käytettävissä olevien määrärahojen mukaisesti. Mahdollisissa erillishauissa voidaan myös poiketa tässä esitetyistä linjauksista ja painotuksista, mikäli käytettävissä olevat määrärahat ja EAKRohjelmatavoitteet sen sallivat. Tarkemmat tiedot mahdollisista poikkeuksista annetaan hakuilmoituksissa. Lisätietoja voi tarvittaessa tiedustella pk-yritysrahoitusneuvonnasta tai ELY-keskuksen asiantuntijoilta.
-
Investointien linjaus
Investoinnit eivät lähtökohtaisesti kuulu yrityksen kehittämisavustuksen piiriin Varsinais-Suomen maakunnassa. Erillisillä hauilla investoinnit voidaan sisällyttää tuen piiriin, mikäli määrärahat sen mahdollistavat.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
-
Milloin avustusta kannattaa hakea?
Rahoitusta kannattaa hakea, kun yritys tavoittelee merkittävää kasvua, kansainvälistymistä tai panostaa uusien ratkaisujen kehittämiseen.
Varsinais-Suomen alueella EAKR-hauissa myönnettävä yrityksen kehittämisavustus edellyttää, että hanke täyttää alueelliset linjaukset ja vastaa EAKR-ohjelman erityistavoitetta 1.3. Tämä rahoitus sopii alle 5 vuotta toimineille mikro- ja pienyrityksille, jotka:
- kehittävät ensimmäistä innovatiivista tuotettaan markkinoille
- suunnittelevat vientiä tai kansainvälistymistä
- kehittävät uutta liiketoimintaa kansainvälisille markkinoille
- panostavat merkittävästi uudistumiseen ja kasvuun
Rahoitusta suunnataan haastaviin ja korkeatasoisiin hankkeisiin, jotka ovat merkittäviä työllisyyden, liikevaihdon tai viennin kannalta.
Yleisiä ehtoja ovat mm. seuraavat:
- Varsinais-Suomen linjauksen 2025 hakijan tulee olla yrityskooltaan pieni, eli sillä on alle 50 työntekijää ja vuosiliikevaihto enintään 10 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma 10 miljoonaa euroa. Yrityskoko lasketaan konsernitasolla. Omistussuhteet otetaan huomioon yrityskoon määrittelyssä.
- Yrityksellä on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Avustusta ei myönnetä kannattamattoman toiminnan tukemiseen. Yrityksellä tai sen vastuuhenkilöillä ei yleensä saa olla maksuhäiriöitä tai verovelkoja.
- Yritys ei ole "vaikeuksissa oleva yritys", eli yli kolme vuotta vanha yritys, joka on menettänyt yli puolet merkittävästä osakepääomastaan, tai alle kolme vuotta vanha yritys, joka on asetettu konkurssiin tai jonka yrityssaneerausmenettely on aloitettu eikä saneerausohjelmaa ole vahvistettu.
- Avustus on täydentävää rahoitusta, joten yrityksellä tulee olla uskottava rahoitussuunnitelma ja riittävät resurssit hankkeen toteuttamiseksi.
- Yrityksellä tulee olla toimipaikka sen ELY-keskuksen alueella, jonka määrärahoista avustusta myönnetään.
Jos yrityksen kehittämissuunnitelmat ovat vielä määrittelemättä, suosittelemme ensisijaisesti tutustumaan:
- Yhteistyöverkostomme tarjoamiin neuvontapalveluihin
-
Milloin avustusta ei voida myöntää?
ELY:n yrityksen kehittämisavustus on harkinnanvaraista tukea, jota myönnetään käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa. Rahoituksen myöntämisen voivat estää seuraavat tekijät:
Toimiala: Kalatalouden, maatalouden alkutuotannon, maataloustuotteiden jalostuksen ja kaupan pitämisen aloille ei voida myöntää ELY:n kehittämisavustusta.
Kilpailunäkökohdat: Avustuksen myöntämisen yleisenä edellytyksenä on, että se ei aiheuta merkittävää kilpailun vääristymistä. Paikalliseen kysyntään perustuvalle liiketoiminnalle ei myönnetä avustusta kilpailullisista syistä.
Avustusta ei voida kilpailullisista syistä myöntää maahantuonti-, agentuuri-, vähittäis- ja tukkukaupoille eikä näiden toimialojen verkkokaupoille. Lisäksi avustusta ei myönnetä kuluttajapalveluita tarjoaville paikallisilla markkinoilla toimiville yrityksille (kuten ravintola-, kauneudenhoito-, kuntosalitoiminta, hieronta- ja fysioterapiapalvelut, huolto- ja korjaamotoiminta) eikä maa-, metsä- ja rakennusurakointitoimintaan.
Asiantuntijapalveluyritysten (mm. liikkeenjohto-, markkinointi-, taloushallinto-, suunnittelu, konsultointi- ja koulutuspalvelut) kehittämishankkeisiin ei pääsääntöisesti myönnetä tukea, ellei niillä ole merkittävä, toimialan tavanomaisia palvelumalleja uudistava vaikutus tai kansainvälistymiseen tähtäävä tavoite.
Riittämätön resursointi: Avustusta ei pääsääntöisesti myönnetä sivutoimiseen yrittäjyyteen. Lähtökohtana on siis, että yrityksessä olisi yksi päätoiminen työntekijä. Yhden henkilön yrityksille voidaan myöntää kehittämisavustusta, sikäli kun resursointi on muutoin tarkoituksenmukainen ja yrityksellä on riittävästi omarahoitusta hankkeen toteuttamiseen.
Avustusten kumuloituminen: Kehittämistoimenpiteisiin myönnettävät avustukset ovat de minimis -sääntöjen alaisia (poikkeuksena investointiavustus). De minimis -sääntöjen mukaan yritykselle voidaan myöntää enintään 300 000 euroa tukea kolmen vuoden ajanjaksolta. Tämä sisältää kaikki de minimis -tuet, jotka yritys (konserni) on saanut. Lisäksi tarkastellaan aiemmin myönnettyjä valtionavustuksia, niiden päätöspäivämääriä ja hankkeiden sisältöä. Lisätietoja de minimis-tuesta löytyy esim. Business Finlandin sivuilta.
Muut rajoitukset: Tukea myönnetään ainoastaan kehittämistoimenpiteisiin, jotka ovat vaikutuksiltaan merkittäviä ja erillisiä yrityksen normaalista toiminnasta. Tavanomainen kehittämistyö tai yksittäisten erikoistuotteiden tilaustyönä kehittäminen eivät ole tuettavia toimenpiteitä. Operatiivisen liiketoiminnan kustannuksia, kuten myyntiin ja markkinointiin liittyviä toimenpiteitä (esim. vaikuttajamarkkinointi, mainonta, sosiaalisen median kanavat, yritysilmeen suunnittelu, verkkosivujen tekeminen)) ei hyväksytä, eikä avustusta myönnetä hankintoihin yrityksen lähipiiriltä.
-
Millaisiin toimenpiteisiin avustusta voidaan myöntää?
Tuettavien kehittämistoimenpiteiden tulee olla yrityksen normaalista toiminnasta erillisiä ja vaikutukseltaan merkittäviä. Investointihankkeiden tulee puolestaan olla vaikuttavuudeltaan merkittäviä, esim. yrityksen kasvun, tuottavuuden tai kansainvälistymisen kannalta.
Kehittämishankkeisiin voi sisältyä seuraavia sisältöjä:
Tuotekehitys: Tämä tarkoittaa laajempaa kehitystyötä, kuten uusien tuotteiden, tuotantoprosessien ja -menetelmien kehittämistä yrityksessä.
Kansainvälistyminen: Kansainvälistymishankkeessa keskitytään yrityksen kansainvälistymisvalmiuksien kehittämiseen. Tällainen hanke perustuu yrityksen strategiaan ja voi sisältää esimerkiksi selvityksiä uusista vientimarkkinoista tai tuote- ja palvelutarjonnan viemisestä kansainvälisille markkinoille. Toimenpiteisiin voi kuulua esimerkiksi markkina- ja jakelukanavaselvityksiä, immateriaalioikeuksien selvittämistä tai uuden ratkaisun pilotointia ja testausta kohdemarkkinalla.
Kehittämishankkeissa hyväksyttäviä välittömiä kustannuksia ovat palkkakulut, ulkopuoliset asiantuntijapalvelut, tuotekehitykseen liittyvät raaka-aineet ja puolivalmisteet sekä ulkomaille suuntautuvat matka- ja messukustannukset. Pienin myönnettävä avustus kehittämishankkeissa on 10 000 euroa.
Kehittämishankkeiden tarkoituksena on tuoda uutta osaamista ja liiketoimintapotentiaalia yritykseen. Palkkakulujen osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:
- Kansainvälistymishankkeissa voidaan hyväksyä uuden avainhenkilön enintään yhden vuoden (12 henkilötyökuukautta) palkkakustannukset.
- Tuotekehityshankkeissa voidaan hyväksyä enintään kahden vuoden (24 henkilötyökuukauden) palkkakustannukset. Poikkeustapauksissa voidaan hyväksyä myös olemassa olevan henkilöstön palkkakuluja, jos heidän työpanoksensa ja tehtävänsä ovat olennaisia kehittämishankkeen kannalta.
- Yrittäjän tai toimitusjohtajan palkkakustannuksia voidaan hyväksyä erityistapauksissa pääsääntöisesti vain aloittavien tai alle viisi vuotta toimineiden yritysten tuote- ja tuotantomenetelmien kehityshankkeissa.
- Yrityksessä jo työskentelevän henkilön osalta voidaan hyväksyä kohtuullinen työpanos hankkeelle, kunhan se on perusteltu ja riittävän tarkasti kuvattu. Henkilön osa-aikatyössä tulee olla vähintään 20% vuotuisesta työajasta.
- Projektin johtaminen, koordinointi, seuranta, raportointi ja vastaavat hallinnolliset tehtävät eivät kuulu tuettaviin toimenpiteisiin. Tuettavien toimenpiteiden tulee liittyä merkittävään kehittämiseen.
-
Minkä kustannusmallin valitsen?
EAKR-hauissa käytetään erilaisia kustannusmalleja. Hakuilmoituksessa kerrotaan, mitä malleja on kulloinkin käytettävissä.
Suurimmassa osassa kehittämis- ja investointihankkeita sovelletaan "Flat rate" -mallia. Tämä tarkoittaa hankkeen välillisten kustannusten huomioimista. Välillisiä kustannuksia ei tarvitse eritellä erikseen hakemus- tai maksatusvaiheissa, sillä ne lisätään automaattisesti välittömien kustannusten päälle. Kehittämishankkeissa flat rate -osuus on 7% välittömistä kustannuksista ja investointihankkeissa 1,5% välittömistä kustannuksista.
- Jos hanke keskittyy pelkästään kehittämistoimiin, valitaan "Flat rate 7%, kehittäminen".
- Jos kyseessä on puhtaasti investointihanke, valitaan "Flat rate 1,5, investointi".
- Jos hankkeessa on sekä kehittämis- että investointiosuus, tulee valita yhdistelmähankkeen malli.
EURA-järjestelmä laskee automaattisesti flat rate-osuuden arvon, kun budjettiin lisätään välittömiä kustannuksia.
Kertakorvausmalli on tarkoitettu nopeasti toteutettaville selvityshankkeille. Tällaisia hankkeita voivat olla esimerkiksi uuden tuotteen tai palvelun toteutettavuusselvitykset, kansainvälistymisselvitykset, suoraan komissiosta haettavien EU-rahoitushakemusten valmistelu tai kotimaassa ja ulkomailla tapahtuva pilotointi.
Kertakorvausmallissa hakijan tulee laatia yksityiskohtainen ja toteuttamiskelpoinen toteutussuunnitelma, josta käy ilmi tavoitteet, työtehtävät, yksityiskohtainen kustannusarvio per tuotos sekä toteutuksen aikataulu.
Kertakorvausmallissa myönnettävä tukitaso on enintään 60% hankkeen kokonaiskustannuksista. Toteutusaika kertakorvaushankkeessa on yleensä kuusi kuukautta hankkeen aloittamisesta tai myönteisestä rahoituspäätöksestä. Tarvittaessa toteutusaikaa voidaan kuitenkin myöntää enintään 12 kuukautta.
Kertakorvausmallilla sisältönä on oltava uutta osaamisen ja näkökulman tuominen yritykseen, joko ostopalveluiden tai uuden rekrytoitavan osaajan avulla.
Tuotoksen arvon tulee olla vähintään 5 000 euroa ja enintään 30 000 euroa. Tuotos voi koostua useista eri menoeristä, kuten ulkopuolisten asiantuntijoiden palkkioista, uuden henkilön palkkakuluista (enintään 6 kuukautta), kansainvälistymistä edistävistä messuista tai näyttelyistä, ulkomaanmatkoista sekä raaka-aineiden ja puolivalmisteiden kustannuksista tuotekehityksen yhteydessä. Yhdessä hankkeessa voi olla useita tuotoksia ja osatoteutuksia.
-
Ennen hakemuksen jättämistä
1. Ota yhteyttä ELY-keskukseen jo hakemusvaiheessa
Löydät yhteystiedot alueen asiantuntijoihin tämän sivuston yhteystiedoista.
Voit myös ottaa yhteyttä valtakunnalliseen pk-yrityksen rahoitusneuvontaan:
- Puhelinpalvelu 0295 024 800 (pvm/mpm) ma-pe klo 9.00 - 15.00
- Sähköposti [email protected]
2. Panosta laadukkaaseen ja konkreettiseen hankesuunnitelmaan
Avustushakemuksessa tulee selkeästi ja tiiviisti kuvailla hankkeen sisältöä. Voit jakaa hankkeen eri osat työpaketeiksi, joissa kuvataan toimenpiteet, tavoitteet, kustannukset, tulokset, resurssit ja aikataulut. Voit hyödyntää kehittämishankkeiden mallipohjaa helpottaaksesi hakemuksen laatimista (lataa tiedosto tästä linkistä).
Hankkeeseen sisältyvistä ulkopuolisista asiantuntijapalveluista tulee liittää kirjalliset tarjoukset. Tarjouksessa tulee selvitä palvelun sisältö, tavoitteet, aikataulu, hinta ja muut tärkeät tiedot. Investointihankkeissa tulee liittää tarjoukset myös hankittavista koneista, laitteista tai aineettomista investoinneista. Tarjoukset eivät sido hakijaa käyttämään tiettyä palveluntuottajaa tai laitetoimittajaa.
Hakijan tulee osoittaa, että oma rahoitus hankkeelle on varmistettu. ELY-keskuksen avustus on luonteeltaan täydentävää rahoitusta, joten hakemuksessa tulee esittää rahoitussuunnitelma ja luotettava selvitys hankkeen kokonaisrahoituksesta. Oma rahoitus voi koostua:
- pääomasijoituksista
- pankkilainasta
- tulorahoituksesta
Liitä hakemukseen mukaan dokumentaatio kokonaisrahoituksen järjestymisestä, esim. lainalupaus tai -päätös tai tuore kirjanpitoajo (tuloslaskelma ja tase).
3. Jätä hakemus ennen hankkeen aloittamista
Avustusta on haettava ennen hankkeen aloittamista. Hankkeen aloittamiseksi katsotaan mm. hanketta koskevan sopimuksen tai tilauksen tekeminen tai muu sitoumus, joka tekee hankkeen toteuttamisesta peruuttamattoman.
Hankkeen aloittamiseksi ei katsota hankkeen esivalmisteluun liittyviä toimenpiteitä, kuten suunnittelutyötä, lupien hankintaa, toteutettavuustutkimuksia tai näyttelyiden ja messujen näyttelypaikan varaamista ja tähän liittyvän ennakko- tai varausmaksun suorittamista.
Hakuilmoitukset julkaistaan ja hakeminen tapahtuu EURA2021 -järjestelmän kautta. Avoinna olevat haut löydät näin:
-
- Mene EURA2021-järjestelmän sivulle "Avoimet hankehakuilmoitukset"
- Valitse Rahasto-pudotusvalikosta "Euroopan aluekehitysrahasto, yritysten kehittämisavustus (EAKR, YRTU)"
- Valitse Maakunta-pudotusvalikosta Varsinais-Suomi.
- Tunnistat yrityksen kehittämisavustuksen haut EAKR YRTU -merkinnästä.
- Hakuilmoitukselta valitse kohta "Hae rahoitusta"
Yrityksen puolesta voi asioida suoraan henkilö, jolla on kaupparekisteriin merkitty organisaation nimenkirjoitusoikeus. Muut tarvitsevat Suomi.fi -valtuuden.
-
Mistä löydän tietoa rahoitetuista hankkeista?
Tiedot myönteisen rahoituspäätöksen saaneista hankkeista päivitetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan tietopalveluun, joka löytyy osoitteesta https://eura2021.fi/tiepa.
Hanketietojen haun kohdassa "EAKR-/JTF-alatyyppi" tee valinta "Yritysten kehittämisavustus (EAKR YRTU)". Voit rajata hakua myös esim. maakunnan tai kunnan osalta.
Päivitetty: 24.04.2025