- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2013
Luhtakunnostuksilla helpotetaan lintujen muuttoa ja pesintää (Kainuun ELY-keskus)
Kainuun ELY-keskus, Suomussalmen kunta ja Fortum ovat yhteistyössä kunnostaneet luhta-alueita Suomussalmen Juntusrannan Juntusjärvellä talvisin vuosina 2012 ja 2013. Kunnostuksilla on haluttu lisätä luonnon monimuotoisuutta ja helpottaa luhta-alueiden virkistyskäyttöä. Kunnostusten kokonaiskustannukset ovat 200 000 €, jotka jakautuvat kolmelle vuodelle. Kustannukset on jaettu Kiantajärven säännöstelystä vastaavan Fortum Power and Heat Oy:n, Suomussalmen kunnan ja Kainuun ELY-keskuksen kesken. Töiden toteutuksesta vastaa Kainuun ELY-keskus. Kunnostuksia on tarkoitus laajentaa Kulmajärven puolelle talvella 2014.
Juntus- ja Kulmajärven luhdat ovat syntyneet vesistöjen säännöstelyn aiheuttaman vedenkorkeuden vaihtelun vuoksi. Järvet ovat osa Kiantajärveä, jonka vuotuinen vedenkorkeusvaihtelu on keskimäärin noin 3,3 m. Luhta-alueille on vuosina 1994–1995 kaivettu kanavia, mutta niiden luiskat ovat ollet liian jyrkkiä lintujen ruokailun ja pesimisen kannalta. Nyt luhtiin on kaivettu kanavia ja pieniä lampareita, jotka muodostavat monipuolisesti suojaisia vesialueita ja runsaasti rikkonaista rantaviivaa. Näin on pyritty parantamaan vesilintujen poikastuottoa ja luomaan muuton ja sulkasadon aikaisia ruokailu- ja levähdysalueita. Myös kalojen kutualueet paranevat, ja siitä hyötyvät erityisesti hauki, ahven ja särki. Kalakannat voivat paikallisesti myös hieman vahvistua.
Kaivutyöt on tehty kuivatyönä, jolloin vesistövaikutukset ovat jääneet mahdollisimman vähäisiksi. Työt ovat sen luonteisia, ettei uusintatarvetta ole lähiaikoina.
Lintujen tarkkailu helpompaa uusista lintutorneista
Kiantajärven 40 kilometriä pitkä selkä kerää ja ohjaa lintujen kevätmuuttoa Juntusrannan alueelle. Kiantajärven matalat rantavedet sekä laajat luhta- ja lieterannat ovat merkittäviä muutonaikaisia levähdys- ja ruokailualueita monille varpuslintu-, kahlaaja- ja vesilintulajeille. Myös avointen rantaluhtien pesimälajisto on monipuolinen. Lintulaskennoissa havaittiin yhteensä 105 lintulajia, joista pesimäaikaan peräti 95 lajia.
Kunnostusten yhtenä tavoitteena on ollut houkutella lintuja paikkoihin, joissa niitä on helpompi havaita. Kainuun ELY-keskus on rakentanut Juntusjärven rannalle kaksi uutta lintutornia, jotka on sijoitettu niin, että niistä pystyy näkemään mahdollisimman laajan vesi- ja luhta-alueen.
Toinen torneista on rakennettu lähelle pysäköintipaikkaa, jotta tornille pääsee helposti esimerkiksi perheen kanssa. Tornille on rakennettu loiva luiska, jota pitkin tornille pääsee myös pyörätuolilla. Toinen "ammattilaistorniksi" ajateltu lintutorni pyrittiin sijoittamaan lintujen havainnoinnin kannalta parhaaseen kohtaan. Se on rakennettu noin puolen kilometrin päähän pysäköintipaikasta. Molemmille torneille pääsee pysäköintipaikalta pitkospuita pitkin.
Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus,
vesihuoltoinsinööri Jari Pesonen, p. 029 502 3861,
Fortum, ympäristöasiantuntija Marja Savolainen, p. 050 453 2344.
- Publiceringsdatum
- 2013-06-06