Oikopolut

Hämeen vesistökunnostusverkosto

Vuoden 2024 teemana luonnon monimuotoisuus.

Tilaa uutiskirjeemme

 

Tilaa Hämeen vesistökunnostusverkoston
uutiskirje tästä (ely-hame.viestitys.fi)

Yhteistyössä

Hämeen vesistökunnostusverkosto

Verkoston tarve ja perustamisajatus nousi esiin Hämeen ammattikorkeakoulun koordinoiman OO-Opitaan ojista -hankkeen seurantaryhmän kokouksessa. Tavoitteena oli koota toimijat yhteen ja saada vaikuttavampaa toimintaa sekä jatkuvuutta hankkeisiin. Verkostoryhmän ensimmäinen kokoontuminen oli keväällä 2022.

Vesistökunnostusverkosto suunniteltiin lakisääteisen Kanta- ja Päijät-Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä (YTR) työrukkaseksi, joka voisi edistää vesienhoitoa Hämeen alueella esimerkiksi tiedottamalla ja järjestämällä tapahtumia. Verkoston toiminta tullaan teemoittamaan vuosittain ja tämän teeman ympärille verkoston jäsenet, joita voivat olla kaikki vesienhoidon parissa työskentelevät tahot, voivat järjestää toimintaa ja tapahtumia.

Toivotamme kaikki Hämeen vesienhoidosta ja vesiensuojelusta kiinnostuneet tahot mukaan verkoston toimintaan.

 

Olemme koonneet nämä sivut erityisesti Hämeen alueen vesistökunnostajien tueksi. Löydät sivuilta tietoa alueen asiantuntijaorganisaatioista, muista kunnostustoimijoista ja rahoituskanavista sekä verkostoitumisesta, hankeprosessista ja hyvän avustushakemuksen laatimisesta. Tarkoituksena on tukea erityisesti vesistökunnostuksia suunnittelevia toimijoita, mutta sivusto tarjoaa mielenkiintoista tietoa kaikille vesistöjemme tilan parantamisesta kiinnostuneille.

Mitä vesistökunnostuksella tavoitellaan?

Vesistöjen kunnostamisen ja hoidon perimmäisenä tavoitteena on parantaa vesistön ekologista tilaa ja turvata hyvän tilan säilyminen. Yleisiä merkkejä tilan huononemisesta ovat mm. runsastuneet leväkukinnat, pohjan liettyminen ja eliöstön yksipuolistuminen.

Kunnostustoimenpiteillä voidaan esimerkiksi vähentää vesistökuormitusta, vahvistaa kalakantoja ja luonnon monimuotoisuutta tai hillitä tulva- ja kuivuusriskejä. Hyvin suunniteltu kunnostushanke voi parantaa myös muita vesistöarvoja, kuten virkistyskäytön mahdollisuuksia. Vesienhoidon tavoite perustuu lakiin, jolla toimeenpannaan EU:n vesipolitiikan puitedirektiivi Suomessa. 

 

Päivitetty: 11.10.2024