Parempi työelämä!

Työelämän kehittämisen koordinaatiohanke

Nuorten työelämäodotukset peilaavat ajankuvaa
 

Marraskuussa kuulemme Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa, mitä Suomessa asuvat 15–29-vuotiaat nuoret ajattelevat työelämästä. Minkälaisia kokemuksia heille on jo kertynyt, minkälaisia odotuksia heillä on uralleen ja minkälaista tukea he kaipaavat. Aiheen parissa työskennellessä tuli pohdittua myös omaa työhistoriaa ja nuoruutta. Löysin laatikostani 23 vuotta sitten kirjoittamani äidinkielen esseen ”Mitä nuorilta vaaditaan?”. Esseen kautta sainkin syväsukelluksen 2000-luvun taitteessa eläneen nuoren lukiolaisen mieleen, jota askarruttivat digitalisaatio ja elämän hektisyys.

Valokuvassa sohvalla istumassa Tiina Lindström nuorena ja hänen isoisänsä. Tiina ja isoisä katsovat kännykkää.
Tiina esittelee isoisälle kännykkää v. 2002

”Nykynuorelta vaaditaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Hänen tulee pysyä ajan hermoilla ja olla tehokas ja interaktiivinen. On itsenäistyttävä jo teini-ikäisenä ja omata hyvät sosiaaliset kontaktit. Yhä nuoremmat asetetaan tietokoneen ääreen tai lyödään kännykät käteen. Nykyään pitäisi omaksua tietoa niin nopeasti ja pysyä mukana maailman kehityksessä, ettei ihmisen aivokapasiteetti riitä tämän kaiken ylläpitämiseen. Rinnalle vaaditaan tietokoneita ja muita teknisiä vempaimia toimimaan ikään kuin kirjastona, josta tuoretta tietoa voi aina tarpeen tullen hakea. Kaikki konkreettinen on vähitellen muuttumassa sähköiseen muotoon. Kolkot ja setelit lompakossa muuttumassa muovikorteiksi ja kirjeet postilaatikossa sähköposteiksi ja tekstivieteiksi. Mitä nopeampaa, tehokkaampaa ja vaivattomampaa elämä on, sitä parempi. On totta, että tiedonhankinta on helpottunut, mutta emme ota huomioon sitä miten vaikeaa tiedonhankinta silloin on, kun aikaa on vähän ja tietoa paljon. Ennen nuorille kerrottiin mitä asioita pitää tietää ja mitä tulee opetella ulkoa, että pärjää. Nykyään pitää itse karsia kaiken tarjolla olevan tiedon joukosta arvokas tieto ja on osattava soveltaa ja muokata sitä haluttuun muotoon. Mitä käy niille nuorille, jotka eivät pärjää tässä vaativassa järjestelmässä vaan putoavat kärryiltä? Kun nuorille asetetaan kohtuuttoman korkeat odotukset, eikä kannusteta tarpeeksi itsenäiseen ajatteluun, johtaa se ongelmiin. Monet jäävät vieläpä yksin pyrkiessään kohti unelma-ammattiaan, ilman vanhempien tukea. Maailma rullaa eteenpäin ja nuoret roikkuvat perässä kynsin hampain. Osalta lipsahtaa ote. Ne, jotka onnistuvat sinnittelemään perässä, päätyvät todennäköisimmin tekemään työtä, jossa luotettavin työtoveri on kone. On kuitenkin lähes selvää, että raja tulee jossain vaiheessa vastaan. Teknologian kehityksen täytyy, jos ei nyt täysin pysähtyä, niin ainakin hidastua huomattavasti. Toivottavasti silloin nousevat vanhat arvot kuten yleissivistys ja elämänkokemus arvokkaaseen asemaan. Ehkä silloin myös kyydistä tippuneet saisivat jalansijaa tässä nyt niin hektisessä yhteiskunnassa.”
 

Nuoret tarvitsevat kuuntelevaa kanssakulkijaa

Jännitys uutta teknologiaa kohtaan, huoli kiristyvästä työtahdista, yksin pärjäämisestä ja arvomaailman muutoksista välittyivät teksteistä. Epävarmuudesta huolimatta olen lopulta aina löytänyt oman paikkani työelämässä. En kuitenkaan yksin, vaan ympäristön tukemana. Tekee mieli sanoa, että hyvin samanlaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa olemme tälläkin hetkellä: teknologian murroksessa ja informaatiotulvan keskellä. Onkin tärkeää auttaa nuoria ja tarjota heille heidän tarpeidensa mukaista tukea, joustoa ja aikaa murroksen keskellä. Yleisesti ottaen sanoisin, että kuunnellaan nuoria aidosti kiinnostuneena, tuomitsematta ja vähättelemättä. Annetaan nuorille mahdollisuuksia kasvaa, oppia ja myös loistaa työelämässä. Opitaan heiltä, ei vain opeteta. Kuljetaan rinnalla ja rakennetaan turvaa opettajina, kollegoina, vanhempina, sukulaisina, valmentajina ja naapureina. Lisätään omalla toiminnalla ja puheella toiveikkuutta ja vähennetään työelämäpelkoa, ja muistetaan tämä erityisesti somessa. Tulevaisuuden työelämää rakennetaan tänään – otetaan nuoret mukaan!

Bloggaajana projektikoordinaattori Tiina Lindström

Valokuvassa Tiina Lindström

 

 

 

 

 

 

 

p.s. Ilmoittaudu mukaan Työelämäfoorumiin ja tule kuulemaan, minkälainen kuva suomalaisesta työelämästä on piirtynyt nykynuorten mieliin. Lue lisää: Työelämäfoorumi 2024 (ttl.fi)

 

Päivitetty: 25.06.2024