Parempi työelämä

Valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke

Yhteisen keskustelun voima – työelämän kadotettu luonnonvara?  

Kuvassa Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeen hankekoordinaattori Tiina Lintunen

Meidän maailmamme muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Kelkassa pysyminen vaatii ihmisiltä enemmän. Työelämässä puhutaan turbulensseista, jotka aiheutuvat niin talouden heilahteluista, luonnon katastrofeista kuin digitalisaation ripeästä kehittymisestä. Jotta kärryillä pysyisi, nousee yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi jarruttaminen. Yhteiset arjen pysäyttämisen hetket ovat tärkeitä, jotta huomaamme ne pisteet, joissa ote voi irrota ja ote hyvään työelämään uhkaa kadota. Yhteinen ihmettely ilmiöiden äärellä auttaa myös niin yhteisen hyvän kehittämisessä kuin sen kehittymisessä. 

Yhteiskehittämistä on ollut aina työyhteisöissä, tavalla tai toisella. Sitä tehdään myös verkostoissa, joissa tavoitteena on jonkin muutoksen tekeminen tavoitteeseen pääsemiseksi. Se on siis jonkinlainen prosessi, jossa kaikki voivat osallistua aktiivisesti keskusteluun. Työpaikoilla se voi liittyä myös tuotteiden ja palveluiden tai toiminnan kehittämiseen organisaatoissa. Mitä hyötyä on siis yhteisestä keskustelusta työelämän kehittämisessä? 

Yhteinen kehittäminen sitouttaa ja luo yhteenkuuluvuutta 

Kohtaamiset ja keskustelu luovat ihmisten välisiin yhteyksiin liimaa – antaa osallisuuden tunnetta. Kun työpaikoilla ihmiset saavat mahdollisuuden myös osallistua kehittämistyöhön ja vaikuttaa omaan tekemiseen, syntyy arvostuksen tunnetta. Tämä puhe luo myös tulevaisuuteen uskoa. Lisäksi uskon, että yleisesti keskustelu synnyttää ihmisissä motivaatiota ja kiinnittää tekijänsä vahvemmin työyhteisöön ja toisaalta auttaa jäsentämään omia ajatuksia. Yhteisen ymmärryksen rakentaminen luo muutoksien tuomille aalloille vahvemman pohjan. Kun ihmiset pääsevät ihmettelemään, tarkentamaan ilmiötä, ja löytämään yhdessä ilmiölle ymmärrystä, se tuo myös turvallisuuden tunnetta ja parhaimmillaan synnyttää uudenlaisia keinoja kehittää työtä laajemminkin. Hyviä kysymyksiä ovatkin mitä tämä on, mitä tämä tarkoittaa minulle ja meille, mihin voimme vaikuttaa ja mihin emme. Mitä tämä ilmiö tarkoittaa juuri siinä ympäristössä, missä olen ja vaikutan? 

Vuoropuhelulla uusia näkökulmia ja yhteistä ymmärrystä   

Yhteinen vuoropuhelu työelämässä on myös tärkeää eri alojen näkökannoille – mitä muutokset tarkoittavat arjessa suuremmassa kontekstissa tai ihan laajasti – yleisemmällä tasolla. Monesti arjessakin sattuu niin, että puhutaan samasta teemasta, mutta näkökulmat ovat aivan äärilaidoilla. Jos asioista vain puhutaan, mutta puhetta ei systemaattisesti jäsennetä ja pyritä löytämään ilmiön eri näkökulmien myötä syntyvää yhteistä ymmärrystä, ollaan silloin sellaisessa ristiaallokossa, että heikompia hirvittää. Siksipä on hyvä myös pyrkiä jäsennettyyn keskusteluun ja ristiin pöllyyttää eri aatoksia näkyville. Eihän norsuakaan syödä yhdellä kertaa, vaan se kannattaa palastella ja yrittää sitä kautta löytää yhteiset tekijät.  

Hankkeet kehittävät työelämän vuoropuhelua 

Työelämän kehittämisen hankkeiden tavoitteena on tällä ESR+ rahastokaudella (2021–2017) auttaa organisaatiota kehittämään toimintaansa niin, että työn tuottavuutta nostetaan ihmisten hyvinvointi huomioiden – työn tuottavuus tehdään hyvinvoivien ihmisten yhteisen tekemisen kautta. Hankkeissa rakennetaan erilaisia käytänteitä ja toimintatapoja työpaikoilla yhdessä toimijoiden kanssa.  

Hankkeissa tehtyä työtä ja hankkeissa syntyvää yhteistä näkemystä tullaan punomaan yhteen Parempi työelämä! -hankkeen toimissa. Tällä tarkoitetaan sitä, että valtakunnalliset ja saman teeman alueelliset hankkeet työelämän kehittämisessä tulevat kohtaamaan yhteisen ”pöydän” ääressä, jotta saamme näkyviin ne tekijät, jotka edistävät hyvinvoivaa ja tuottavaa työelämää. Näissä kohtaamisissa tullaan ristiin pöllyyttämään vahvasti arjen työelämän eri näkökantoja. Hankkeiden ympärille tarvitaan myös muuta ääntä. 

Kaikille avoin Pannu kuumana -verkosto tuo lisää näkökulmia vuoropuhelulle 

Arjen ääntä voidaan tehokkaasti kytkeä hanketoimijoiden kehittämistyöhön, kun kutsutaan ihmiset yhteen hetkeksi eri ilmiöiden ääreen – vuoropuhelu nostaa myös työelämän kehittämisen tarpeita esiin. Me pistettiin elokuussa 2023 yhteiskehittämisen voima framille ja perustimme Pannu Kuumana -ryhmän, joka on ollut kuumana kuukausittain tunnin verran TEAMSissa. Verkostossa keskusteluun ja asioiden palasteluun nostetaan työelämästä eri näkökulmia. Idea on, että jokainen osallistuja voi tuoda omia näkökulmiaan yhteiseen keskusteluun, ja saa mukaansa kenties uusia ideoita työelämän hyviin käytänteisiin. Tavoitteena on myös tuoda työelämän ilmiöihin ”lihaa luiden ympärille”, eli työelämän kehittämiseen näkökulmia ja moniäänisyyttä. Näitä arjen ajatuksien näkökulmia tullaan hyödyntämään laajemmin myös valtakunnallisten hankkeiden kehittämistyössä.  

Pannu kuumana -verkoston kohtaamiset ovat olleet antoisia sekä meille tekijöille että osallistujille. Verkosto on laaja ja mukana on yli 250 ihmistä ympäri Suomea. Yhteisessä hetkessä mukana on ollut jopa 52 osallistujaa ja keskustelua on saatu aikaan monien työelämän ilmiöiden ympärille.  

Olemme pohtineet mm.  mikä synnyttää työyhteisöissä yhteisöllisyyden liimaa ja mitä ovat tunteiden teot työelämässä. Viimeisemmäksi tarkastelussa oli oppiminen työelämässä. Ilmiön tarkastelukulmana oli erilaiset oppimisen tavat ja etsimme vastauksia siihen, miten jokainen voi oppia työelämässä.  

Laadukas työelämä on elinehto suomalaiselle onnellisuudelle. Kehittämisessä ei siis päde se, että ”kellä onni on, se onnen kätkeköön”. Onnen tekijät tulee saada kuuluviin ja antaa sen levitä muualle, myös työelämässä. Siksi tarvitaan moniäänisiä kohtaamisia ja fasilitoitua keskustelua! 

Pannu kuumana –verkostoon mahtuu mukaan - riittää kun olet innostunut keskustelemaan työelämän ilmiöistä ja löytämään yhdessä ratkaisuja. 

Päivitetty: 30.05.2024